KulinariaSyrop z cebuli - po jakim czasie efekty?

Syrop z cebuli – po jakim czasie efekty?

Przez Redakcja

Syrop z cebuli ma wiele różnych efektów, w tym obniżenie poziomu cholesterolu. Obniża też ciśnienie krwi i pomaga łagodzić podrażnione gardło. Niektóre badania wykazały, że może również pomóc osobom cierpiącym na astmę.

Łagodzi podrażnione gardło

Cebula jest od wieków stosowana jako środek na podrażnione gardło. Ma właściwości antybakteryjne i wykrztuśne, które pomagają złagodzić objawy kaszlu i flegmy.

Surowa cebula zawiera związki fitochemiczne, które zwiększają skuteczność witaminy C i zwalczają infekcje wirusowe. Związki siarki zawarte w cebuli pomagają rozluźnić śluz, co ułatwia jego filtrowanie z organizmu.

Możesz zrobić własny, domowy syrop z cebuli, który ukoi podrażnione gardło. Łyżeczka co kilka godzin może przynieść ulgę.

Jeśli jesteś w ciąży lub karmisz piersią, najlepiej skonsultuj się z lekarzem przed zastosowaniem tej metody leczenia. Ponadto korzeń lukrecji, który doskonale wzmacnia układ odpornościowy, nie powinien być przyjmowany przez kobiety w ciąży.

Aby stworzyć własny, domowy syrop na kaszel, zacznij od zagotowania wody. Po kilku minutach dodaj posiekaną cebulę. Doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu przez 5-10 minut. Po tym czasie usuń cebulę z płynu. Umieść płyn w szklanym słoiku. Przykryj go pokrywką i pozostaw na 15 minut.

Może zmniejszyć ucisk w płucach u osób z astmą

Jeśli chodzi o leczenie astmy, cebula jest znana od dawna. Ma ona wiele właściwości. Niektóre z zalet cebuli to jej zdolność do poprawy przepływu powietrza, zmniejszania stanów zapalnych, wzmacniania układu odpornościowego i oczyszczania zatkanych tętnic. Właściwości antyoksydacyjne cebuli mogą odgrywać rolę w zwalczaniu astmy.

Inne potencjalne korzyści z cebuli to jej działanie przeciwwirusowe, przeciwgrzybiczne i przeciwbakteryjne. Sok z cebuli może również łagodzić podrażnione gardło. Cebula zawiera związki, które chronią płuca przed zanieczyszczeniami powietrza, będącymi główną przyczyną astmy oskrzelowej.

Inną potencjalną korzyścią jest zdolność cebuli do obniżania poziomu cholesterolu. Zdrowy profil cholesterolu pomaga uniknąć stwardnienia tętnic, które jest główną przyczyną chorób serca. Dodanie czerwonej cebuli do swojej diety może poprawić stan zdrowia układu krążenia.

Od dawna wiadomo, że cebula ma właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne. Wykazano, że obecność flawonoidów, takich jak kwercetyna, ma pozytywny wpływ na układ oddechowy.

Może obniżyć poziom cholesterolu

Cebula jest jednym z najlepszych źródeł antyoksydantów. Zawiera związki zwane flawonoidami, które mają właściwości przeciwzapalne, a także mogą pomóc obniżyć poziom złego cholesterolu u osób otyłych. Należy jednak przeprowadzić więcej badań nad tym, w jaki sposób cebula może obniżać poziom cholesterolu.

W przeciwieństwie do tłuszczów nasyconych, cebula nie podnosi poziomu cholesterolu we krwi. Sugeruje się, że cebula może również pomóc w obniżeniu poziomu trójglicerydów. Utrzymywanie poziomu cholesterolu w diecie w ryzach jest bardzo ważne dla zdrowia Twojego serca.

Amerykańskie Stowarzyszenie Serca zaleca spożywanie sześciu uncji chudego mięsa i niskotłuszczowych produktów mlecznych dziennie. Inne produkty, które warto spożywać w celu obniżenia poziomu cholesterolu, to oleje rybne, nasiona lnu i oliwki. Pokarmy te zawierają zdrowe kwasy tłuszczowe omega-3.

Choć wykazano, że cebula w proszku pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu, potrzeba więcej badań, aby określić ilość i jakość tych składników odżywczych. Aby mieć pewność, że przyjmujesz bezpieczny suplement, kupuj go z renomowanego źródła.

Poprzedni artykuł
Następny artykuł
Oceń artykuł: Syrop z cebuli – po jakim czasie efekty?
Ilość ocen: 0 Średnia ocen: 0 na 5
Podobne Wpisy