KulinariaJakie przyprawy do fasolki po bretońsku?

Jakie przyprawy do fasolki po bretońsku?

Przez Redakcja

Jeśli szukasz smacznego dania dodatkowego, które mógłbyś podać na następnej imprezie, warto zastanowić się nad zrobieniem własnej fasoli. Są one niedrogie i łatwe do zrobienia, a stanowią świetny dodatek do każdego posiłku. Możesz nawet przygotować ją z wyprzedzeniem i przechowywać w lodówce. Potem wystarczy je tylko podgrzać, kiedy będziesz chciał je podać.

Do zapiekanej fasoli można użyć wielu różnych przypraw. Niektórzy lubią doprawiać ją pieprzem cayenne, inni wolą łagodniejszą wersję. Aby uzyskać pikantne danie, możesz dodać chili w proszku lub Liquid Smoke, które są świetną opcją.

Innym sposobem na dodanie ciepła do pieczonej fasoli jest dodanie ostrego sosu. Poziom ostrości można zmniejszyć, pomijając cayenne lub stosując łagodniejsze chile w proszku. Inne przyprawy to ocet jabłkowy, cebula, melasa i brązowy cukier. Możesz też dodać do fasoli bekon, aby nadać jej dymny smak.

Zależnie od przepisu, którego używasz, możesz gotować fasolę od godziny do dwóch i pół. Zaleca się gotowanie fasoli w naczyniu do zapiekanek o pojemności 2 kw. Dobrym wyborem do gotowania fasoli jest żeliwna patelnia. Pamiętaj o przykryciu patelni pokrywką, aby zapobiec wysychaniu.

Pierwszym krokiem do przygotowania domowej fasoli jest jej sparzenie. Namocz fasolę w garnku z wodą przez co najmniej dwie godziny. Kiedy się namoczy, odcedź ją. Umieść ugotowaną fasolę w misce i przykryj ręcznikiem do herbaty, aby wchłonąć nadmiar pary. Nie pozwól, aby fasola pozostała w temperaturze pokojowej dłużej niż dwie godziny. Uchroni to ją przed chorobami przenoszonymi przez żywność.

Następnie możesz dodać do fasoli bekon lub kiełbasę. Bekon jest częstym składnikiem zapiekanej fasoli. Jednak podczas gotowania nie chrupie tak bardzo, jak można by się spodziewać. Dlatego możesz ugotować bekon na dużej patelni lub w naczyniu do zapiekania.

Jeśli szukasz bardziej tradycyjnego przepisu na baked bean, możesz spróbować brytyjskiej wersji. Tradycyjnie podaje się je z jajecznicą i gotowaną szynką. Doprawia się ją również sosem Worcestershire.

Istnieje kilka różnych rodzajów fasoli w puszce. Niektóre marki, takie jak Bush’s Original Baked Beans, zawierają wędzoną paprykę, pieprz cayenne i chili w proszku. Inne, takie jak Boston Baked Beans, używają brązowego cukru, który dodaje słodyczy. Możesz też użyć fasoli borlotti zamiast cannellini.

Kluczem do pysznej fasoli jest pozostawienie jej do zapieczenia na co najmniej 30 minut przed podaniem. Kiedy fasola jest już upieczona, możesz dodać do niej bekon lub kiełbasę. Niezależnie od tego, czy podajesz ją na brunch, czy na kolację, ta fasolka na pewno spodoba się Twoim gościom.

Są też fasolki zapiekane, które robi się z połączenia fasoli z puszki i suszonej. Wiele z tych przepisów jest łatwych do wykonania i świetnie nadają się na letnie pikniki lub grille.

Poprzedni artykuł
Następny artykuł
Oceń artykuł: Jakie przyprawy do fasolki po bretońsku?
Ilość ocen: 0 Średnia ocen: 0 na 5
Podobne Wpisy