ZdrowieCzego nie jeść przy wysokim cholesterolu?

Czego nie jeść przy wysokim cholesterolu?

Przez Redakcja

Jeśli zdiagnozowano u ciebie wysoki poziom cholesterolu, jest kilka rzeczy, których powinieneś unikać, żeby zapobiec jego wzrostowi. W tym artykule przyjrzymy się najważniejszym produktom, które powinieneś ograniczyć w swojej diecie, w tym przetworzonemu mięsu, soli i pełnotłustemu serowi.

Jajka

Jajka od lat są podstawą diety na całym świecie, ale wiele osób martwi się ich wpływem na poziom cholesterolu. W rzeczywistości rośnie liczba badań, które pokazują, że jajka są dla Ciebie dobre i można je spożywać z umiarem.

Jajka są dla Ciebie dobre, ponieważ mają niską zawartość tłuszczów nasyconych i zawierają bogactwo witamin i minerałów. Są też wygodne i niedrogie. Możesz je ugotować i cieszyć się pożywnym, zdrowym dla serca posiłkiem w kilka minut.

Posiłki na bazie soi

Posiłki na bazie soi mogą pomóc Ci zmniejszyć ryzyko choroby wieńcowej. Kwasy tłuszczowe i substancje fitochemiczne zawarte w soi mogą pomóc Ci obniżyć poziom cholesterolu i przynieść inne korzyści zdrowotne.

Na rynku dostępnych jest obecnie wiele produktów na bazie soi. Należą do nich tofu, mleko sojowe, lody sojowe i sojowe produkty białkowe. Wszystkie te produkty zawierają duże ilości białka i są dobrym źródłem błonnika, wapnia i innych korzystnych składników odżywczych.

Tofu jest na przykład świetnym wyborem, jeśli szukasz substytutu mięsa. W przeciwieństwie do mięsa, tofu nie zawiera tłuszczów nasyconych.

Przetworzone mięso

Jeśli cierpisz na wysoki poziom cholesterolu, powinieneś wiedzieć, że przetworzone mięso nie jest dobrym wyborem dla Twojej diety. Zawierają one duże ilości tłuszczów nasyconych i sodu. Ponadto często są konserwowane w jakiś sposób.

Powinieneś skupić się na dokonywaniu zdrowych wyborów przez większość czasu. Najlepiej zastąpić stałe tłuszcze zwierzęce olejami roślinnymi. Nie musisz jednak całkowicie eliminować z diety produktów o wysokiej zawartości cholesterolu.

Departament Zdrowia i Opieki Społecznej radzi, byś ograniczył spożycie mięsa do 70 gramów dziennie. Jeśli jesz więcej, możesz zwiększyć ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia.

Ser pełnotłusty

Jeśli masz wysoki poziom cholesterolu, możesz się zastanawiać, jakich pokarmów powinieneś unikać. Na szczęście istnieje wiele pokarmów, które nie są dla Ciebie szkodliwe. Zależy to tylko od rodzaju wysokiego cholesterolu, który masz.

Dla większości ludzi zaleca się, abyś spożywał mniej niż 10% wszystkich kalorii z tłuszczów nasyconych. W Stanach Zjednoczonych jest to około 22 gramów dziennie.

Ser jest dobrym źródłem wapnia, ale ma też wysoką zawartość tłuszczu. Jeśli chcesz włączyć ser do swojej diety, musisz uważać, ile go zjadasz.

Błonnik rozpuszczalny

Błonnik rozpuszczalny to rodzaj błonnika pokarmowego, który pomaga obniżyć poziom cholesterolu. Może również pomóc w zapobieganiu chorobom serca.

Badacze odkryli, że dieta bogata w błonnik rozpuszczalny ma wpływ na poziom złego cholesterolu LDL. Rozpuszczalny błonnik działa poprzez wiązanie się z kwasami żółciowymi i zmianę ich składu. W rezultacie zmniejsza tempo wchłaniania i wydalania kwasów żółciowych.

Zgodnie z danymi National Cholesterol Education Program, dieta o niskiej zawartości cholesterolu, tłuszczów nasyconych i wielonienasyconych oraz o wysokiej zawartości błonnika rozpuszczalnego może obniżyć poziom cholesterolu całkowitego. Zwiększenie jego spożycia o 5 do 10 gramów dziennie może obniżyć poziom cholesterolu LDL nawet o pięć procent.

Tłuszcze jednonienasycone pochodzenia roślinnego

Jeśli masz wysoki poziom cholesterolu, nie jest dobrym pomysłem spożywanie jednonienasyconych tłuszczów pochodzenia roślinnego. Tego typu tłuszcze są uważane za zdrowe, ale spożywanie ich w zbyt dużych ilościach może zwiększyć ryzyko chorób serca.

Roślinne tłuszcze jednonienasycone są zwykle bogate w kwasy tłuszczowe omega-3. Tłuszcze te pomagają poprawić stosunek dobrego cholesterolu do złego. Ponadto wiążą się z niższym ryzykiem śmierci z innych przyczyn.

Tłuszcze wielonienasycone również są znane z tego, że zmniejszają ryzyko chorób serca. Kwasy omega-3 znajdują się w rybach, żywności wzbogaconej i nasionach lnu. Istnieją również roślinne źródła tych tłuszczów, takie jak olej rzepakowy lub sojowy.

Ograniczyć sól

Ograniczyć sól, kiedy masz wysoki cholesterol, to ważny element utrzymania ciśnienia krwi w ryzach. Powinieneś także starać się utrzymać zdrową wagę. Dieta bogata w świeże owoce i warzywa pomoże Ci uniknąć spożywania zbyt dużej ilości soli. Ważne jest też picie dużej ilości wody.

Jeśli szukasz sposobów na ograniczenie soli przy wysokim cholesterolu, warto ograniczyć ilość spożywanej żywności przetworzonej. Jest to dobry sposób na utrzymanie zdrowej diety, ale musisz pamiętać, że wiele produktów ma już wysoką zawartość soli.

Oceń artykuł: Czego nie jeść przy wysokim cholesterolu?
Ilość ocen: 0 Średnia ocen: 0 na 5
Podobne Wpisy