Temperatura w lodówce to ważna informacja. Ma ona wpływ na to, jak dobrze żywność jest utrzymywana w świeżości. Jeśli utrzymujesz lodówkę w ciepłej temperaturze, możesz w niej przechowywać dużą liczbę produktów, co pomoże Ci zaoszczędzić na rachunkach za zakupy. Jeśli jednak przechowujesz produkty w zimnej lodówce, będą one trwać dłużej i mogą kosztować Cię więcej pieniędzy. Ponadto będziesz musiał częściej uruchamiać lodówkę ze względu na większe zużycie energii.
0 stopni Fahrenheita
Lodówki są zwykle fabrycznie ustawione na 0 stopni Fahrenheita, ale nie zawsze jest to najlepsza temperatura do przechowywania żywności. W wyższych temperaturach żywność szybciej się psuje i może to mieć negatywny wpływ na jakość żywności przechowywanej w takich temperaturach.
Aby utrzymać żywność w odpowiedniej temperaturze, musisz wiedzieć, jak ustawić termostat lodówki. Możesz to zrobić na kilka sposobów, między innymi za pomocą termometru. Niedrogi, wolnostojący termometr możesz znaleźć w Internecie lub w sklepie z artykułami gospodarstwa domowego. Gdy używasz termometru, musisz pozostawić go w lodówce na około 20 minut.
Oprócz ustawiania termostatu lodówki powinieneś także ją konserwować. Regularny harmonogram konserwacji pomoże zachować bezpieczeństwo i świeżość żywności. Niektóre lodówki mogą mieć problemy z kontrolą zimna, dlatego należy sprawdzić u producenta, czy dotyczy to Twojego modelu.