Jest wiele sposobów, by dowiedzieć się, czego nie lubi okoń. Pierwszą rzeczą jest poznanie jego zwyczajów. Jego odżywianie, tarło, a nawet cena. Będziesz chciał je poznać, zanim zdecydujesz, jaki rodzaj okonia kupić.
Nawyki żywieniowe
Okoń żywi się na różne sposoby, w zależności od środowiska. Żywią się rybami, skorupiakami, nimfami, owadami, rakami i wieloma innymi przedmiotami. Jednak okoń zazwyczaj woli jeść mniejsze ryby.
Wielu wędkarzy uważa, że okoń jest popularnym dodatkiem do ich diety. Poza tym okoń jest ważnym źródłem pożywienia dla niektórych drapieżników.
Okoń występuje w słodkowodnych jeziorach i rzekach na całej półkuli północnej. Choć jest to gatunek żyjący głównie w północnej strefie umiarkowanej, może przetrwać również w wodach słonawych i ciepłych.
Okoń żółty zamieszkuje jeziora i inne zbiorniki wodne w północnych Stanach Zjednoczonych i Kanadzie. Może urosnąć do bardzo dużych rozmiarów. Z wiekiem przenoszą się na głębsze wody.
Rozród
Okoń jest jedną z najbardziej odpornych i przystosowujących się ryb w przyrodzie. Żyją w stawach, jeziorach, rzekach i strumieniach, składając ikrę w płytkich lub głębokich wodach.
Czas składania ikry zależy od kombinacji temperatury wody i fotoperiodu. Cieplejszy klimat może sprawić, że tarło odbędzie się później, a zimniejszy – wcześniej.
Większość okoni składa ikrę w płytkiej wodzie, w bagnistym obszarze blisko brzegu. Obszary te są często porośnięte roślinnością i zapewniają ochronę przed drapieżnikami. Dorosłe okonie mogą żywić się małymi owadami, skorupiakami i krewetkami.
Samice okonia rozpoczną produkcję ikry późnym latem lub wczesną jesienią. Do pomyślnego wyklucia się z jaj potrzebna jest umiarkowana temperatura wody i światło UV.
Toksyny
Jest wiele rodzajów ryb, które możesz złapać i zjeść. Niektóre są bezpieczne, inne mogą być niebezpieczne. Na przykład okoń nie jest najlepszym wyborem na posiłek. Ma wysoką zawartość rtęci. Jest to jednak również jedna z najbardziej popularnych ryb sportowych. Dlatego warto wiedzieć, czy lokalny okoń jest bezpieczny do spożycia.
Okoń biały jest gatunkiem wodnym, który pochodzi z Wielkich Jezior. W latach 50. ubiegłego wieku przeniósł się na wybrzeże Atlantyku, gdzie konkurował z innymi rodzimymi gatunkami, takimi jak alewife. Niestety, jest znany z tego, że jest żarłoczny. W związku z tym stał się celem działań ochronnych.
Gotowanie
Gotowanie nie jest czymś, co okoń lubi. Jednak w rzeczywistości łatwo jest przyrządzić tę rybę. Ma łagodny smak, który pasuje prawie do wszystkiego. Okonia można piec, smażyć, piec na rożnie, a nawet gotować. W przeciwieństwie do innych białych ryb, nie ma rybiego smaku ani posmaku. Zamiast tego ma słodki smak. Jeśli nie jesteś fanem rybnych smaków, to jest to świetny wybór dla Ciebie.
Podczas gotowania okonia oceanicznego zauważysz, że ma on maślany, słodki smak, który sprawia, że jest pyszny. Jednak ryba ta jest nieco oścista i może stracić swój delikatny smak, jeśli będzie gotowana zbyt długo. Ponadto łatwo się kruszy. Najlepszym sposobem na przyrządzenie tego typu ryby jest użycie piekarnika lub grilla.
Cena
Jedną z moich ulubionych rozrywek jest podróżowanie z żoną po Wielkich Jeziorach i nie tylko. Nasze podróże uzupełnia fakt, że mamy szczęście żyć w stanie, który zapewnia dostęp do wielu innych niesamowitych jednostek pływających. Najlepsze w tym wszystkim jest to, że możemy to wszystko robić ze względną łatwością. Od wybrzeża po śródlądowe prerie – nigdy nie jesteśmy zbyt daleko od jednej z najbardziej inspirujących scenerii na naszej planecie. Ten fakt sprawia, że nasze podróże są o wiele bardziej wartościowe. Dzięki doskonałemu systemowi transportu i lotnisku o tej samej nazwie dotarcie do interesujących miejsc jest bardzo proste.